Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

sunnuntaina, huhtikuuta 17, 2005

Naurulokit tulivat


Sorsapuisto lauantaina 16.4.2005

Kalevan henkireikä on Sorsapuisto. Nyt ovat lumet lähteneet, naurulokit tulleet ja Kalevan asukkaat vievät lapsensa syöttämään sorsia, kuten sukupolvi toisensa jälkeen on perinne ollut. Puistonpenkeillä riittää istujia, lapset leikkivät ja huutavat. Takana näkyy Tampere-talo, jonka terassit kohta täyttyvät oluen juojista, ellei takatalvi tilapäisesti riistä tätä huvia.

Kommentit:

At 1:20 ip., Anonymous Anonyymi said...

Takatalvi on tulossa täältä pohjoisesta. Rovaniemellä on jo tänään aika koleata.

 
At 9:41 ap., Anonymous Anonyymi said...

Mitä mitä - minusta Kaleva alkaa vasta Sampolasta. Ei Sorsapuisto ole Kalevaa. Toisaalta en osaa määritellä, mitä se sitten on, koska ei se Tammelaakaan ole.

-Mette (myös!)

 
At 1:21 ip., Blogger Mette said...

Minullakin on vaikeuksia määritellä, mikä oikeastaan on Kalevaa, mutta viime sunnuntaina Aamulehdessä myytiin asuntoa Itsenäisyydenkadulta nimikkeellä "Kaleva". Ei se keskustaakaan ole, eikä ainakaan Tammelaa, joka alkaa Itsenäisyydenkadun toiselta puolelta.

 
At 2:12 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tästä on ollut aika paljon keskustelua. Kalevan lukio ja lukion ja Itsenäisyydenkadun välinen kortteli ovat Kalevaa. Itse asiassa ne nelikerroksiset asuintalot taisivat olla virallisesti Kalevan ensimmäiset uudet rakennukset joskus sodan aikana tai sen jälkeen.

Kalevan lukio on myös ymmärrettävästi Kalevaa, mutta Itsenäisyydenkadun pohjoispuolinen kortteli on hankalampi tapaus. Korttelissa toiminutta tanssiravintola "Oskarin hovia" kutsuttiin aikanaan nimellä "Kalevan liha", mutta minusta se on enemmän Tammelan puolta kaikin tavoin. Pallokentän ja entisen tekniikan museon vieressä, mitä molempia on aina pidetty Tammelan nähtävyyksinä.

Sorsapuisto ei kyllä enää mielestäni ole Kalevaa. En kyllä tiedä mitä se olisi. Tullia? Sorsapuistoa? Itse asiassa asuntoja SP:n viereisistä kortteleista Salhojan- ja yliopistonkatujen välistä on myyty tietääkseni osoitteella "Sorsapuisto".

 
At 12:13 ip., Blogger Anne said...

Minusta olisi hienoa ja oikein, että Sorsapuisto luettaisiin osaksi Kalevaa! Tuuletan sen puolesta!

Minulle Kalevaa on kaikki Tullintorilta asti Itsenäisyydenkadun eteläpuolelle jäävä osa. Perustelen tämän sillä, että yliopisto ja Kalevankangas ovat selkeästi Kalevaa.

 
At 12:35 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tammelan ja Kalevan (sekä minkä tahansa muun kaupunginosan) määrittely riippuu siitä mitä pitää Raamattunaan. Itse uskon Tampereen kaupungin virastokarttaan, siihen kirjaan, jota kaupungin virkamiehet käyttävät. Sen mukaan Sorsapuisto kuuluu Tammelaan. Entinen Oskarinhovin talo kuuluu myös Tammelaan. Raja menee Kalevan puistotiessä. Virallisesti Tammela koostuu kaupunginosista XIV-XVII. Mutta kuten yleensäkin, kuntalaiset ja asukkaat eivät pahemmin piittaa virallisista tahoista. Esim. Linnainmaalla asuneet eivät olleen ollenkaan innoissaan Linnainmaa-nimestä, vaan olisivat preferoineet enemmän esim. Linnamaa-nimeä.

Siihen, miksi Kalevan lukio on Kalevan puistotien "väärällä" puolella, en osaa vastata. Arvauksena voisin heittää, että asiaan on voinut vaikuttaa Salhojankatu. 1800-luvun lopulla, ennen kuin Tammelan vainioita (so. nyk. Kalevaa) alettiin raivata, kaupunki loppui Salhojankatuun. Siihen nähdenhän Kalevan lukio sijaitsee 'pöndellä'. Tammelan koulukin on aikoinaan rakennettu kaupungin ulkopuolelle, koska Tammelasta myytiin/vuokrattiin tontteja sellaisella vimmalla, ettei koko koulutontille jäänyt tilaa.

Terveisiä Tammelan pallokentän suunnasta lähettää Milla Magia

 

Lähetä kommentti

<< Home