Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

perjantaina, helmikuuta 11, 2005

Hajamuistoja itäpäästä

Nykyisen Iskun kohdalla oli vielä 80-luvun alussa tyhjä sorakenttä. En tiedä käytettiinkö sitä mihinkään muuhun kuin että tivoli pystytettiin sinne kerran tai pari vuodessa. Silloin sirkuksissa sai vielä olla norsuja.

Kenttä saattaa olla ollut jäännös Vapaa-ajan maasta, kauppaoppilaitoksen oppilaiden pystyttämästä 60-70-lukujen taitteen messualueesta. Viimeksi kun kävin paikalla, siitä oli jäljellä vain yksi tienpätkä, joka erkanee kekkosentien viereiseltä pyörätieltä Pellervon tornien ja Iskun välissä kohti Kalevan keskipistettä. En tiedä onko uusi urheiluhalli rakennettu sen päälle.

Vapaa-ajanmaan tunnetuimmat kohteet taisivat olla kekkosenkäymä hirsisauna uima-altaineen sekä korkea vihreä Kafi-asuntovaunuja mainostanut kota. Kota todennäköisesti purettiin joskus 70-luvun lopulla. Tarkemmin muistavat korjatkoot. Alueella saattoi olla myös torni, mahdollisesti väriltään keltainen ja metalliputkista rakennettu. Mainitsemani tienpätkä oli Vapaa-ajanmaan pääkatu, jonka varrella oli ainakin paineilmalla pystyssäpysyviä kuplahalleja, mutta varmaan myös kiinteämpiä hallirakennuksia. Netistä ei löytynyt mitään aineistoa, eikä jäljellä liene urbaaniarkeologeillekaan paljoa tongittavaa.

Oletteko koskaan muuten miettineet, miksi sammonkatu tekee siellä Prisman päässä hassun mutkan. Prisman vieressä on matalampi aaltoseinäinen rakennus. Se rakennettiin 1970 tai 1971 Kaihari-centeriksi, todennäköisesti Tampereen ensimmäiseksi automarketiksi. Kalle Kaiharilla oli kuulemma ns. suhteita, ja siksi tietä ei vedetty suoraan eli kauempaa ohi myymälän. Jutun todenperäisyydestä ei ole tietoa.

Onko muuten vielä näin: muinoin kauppaopiston parkkipaikan lumet kasattiin keskelle korkeiksi kinoksiksi, joihin tenavat kaivoivat huomattavan suuria lumilinnoja käytävineen ja huoneineen.

Kommentit:

At 5:07 ip., Blogger Matti said...

Ei ole lumilinnoja näkynyt tänä talvena, ehkä sellaiset on kielletty jonkin tätimäisen ideologian voimalla. Vapaa-ajanmaahan sijoittuva fiktiivinen kertomus olisi rautaa, olikos se Kekkosen sauna olemassa jo noottikriisin aikoihin?

 
At 12:13 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kota on kyllä täytynyt purkaa vasta 80-luvun puolella sillä itse olen syntynyt 70-luvun lopulla ja vielä hämärästi muistan sen.

 
At 11:51 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tarkemmin ajatellen veikkaankin, että kota purettiin pikemminkin 80-luvun loppupuolella. Vaikea sanoa kun en enää silloin asunut Kalevassa.

Matti: sekä kauppaopisto että jäähalli rakennettiin 1965. Vapaa-ajanmaa todennäköisesti sen jälkeen. Tarkempaa tietoa saisi varmaan Kalevan kaupunginosahistoriikeista tai Tammerkoski-lehdestä. Minulla on täällä pohjoisessa vain kirja Tampereen rakennuskulttuurista.

En tiedä miten Tampereen messut liittyvät asiaan, mutta veikkaan että niitä pidettiin Vapaa-ajanmaassa. Kotisivulla kerrotaan messufirman syntyneen 1967. Nykyään messuja pidetään Pirkkahallissa, joka on nettilähteiden mukaan valmistunut 1985. Muistan itsekin joitain messuja tai vastaavia tapahtumia 80-luvun alusta. Kojuja oli vielä jäähallin parkkipaikalla saakka ja pari kuplahallia Hippoksen kerrostalojen naapurissakin.

 
At 1:26 ip., Blogger Jukka Kangasjärvi said...

Aamulehden eilisessä Moro-liitteessä oli kuva Vapaa-ajanmaasta; asuntovaunuista ja eräästä hirsimökistä. Alueen Kelotuvassa saunoi aikanaan mm. Yhdysvaltain varapresidentti Hubert Humphrey Kekkosen kanssa. "Kova juttu oli sekin, kun Messujen toimitusjohtaja Jaakko Helenius riehaantui tönäisemään missi Satu Östringin vaatteet päällä uima-altaaseen."

Jutun mukaan Vapaa-ajanmaa purettiin 1985. Kunpa siitä olisi lisää dokumentaatiota, niin nettiin voisi perustaa virtuaali-Vapaa-ajanmaan.

 
At 9:35 ap., Blogger kasper.joonatan said...

Kaihari-Centerhän taisi olla Suomen ensimmäinen automarket.

 

Lähetä kommentti

<< Home