Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

maanantaina, joulukuuta 13, 2004

Ilmarinkadun postinkanto

Postin tai aamujakelun palveluksessa olleet saattavat tuntea Pekolan talot, Ilmarinkatu 31-35, jotka Alvar Aalto on suunnitellut. Näissä taloissa on alunperin maailman mahdottomimmat postiluukut. Itse reikä on niin tiukka, että normaalin aamulehden sisään sujauttaminen on vaivalloista. Sunnuntaihesati on hajotettava neljään viiteen osaan jotka ujutetaan yksi kerrallaan tilaajalle. Reikää peittävä luukku on puolestaan useamman kilon painoinen metallilaatta - kauniisti muotoiltu kylläkin. Se pitää aivan helvetillisen paukkeen postia jakaessa, sillä mitään vaimentavaa rakennetta ei ole. Aamujakelu liikkuu näissä taloissa n.03:00-04:00 ja meteli on helvetillinen. Ihmettelenkin ovatko asukkaat oppineet nukkumaan siinä vai mitä? Monissa asunnoissa on vanhat luukut vaihdettu hieman modernimpaan malliin. Tämä on toimivuuden kannalta hienoa, mutta onkohan se kulttuurihistoriallisesti täysin luvallista? Yleensähän arvorakennuksia ei saa rukata uuteen uskoon kuinka haluaa.

Kommentit:

At 9:48 ip., Anonymous Anonyymi said...

Itsenäisyydenkadulla sampolan viereen posti jaetaan myös 3 - 4 välillä aamulla. Kun reilu vuosi sitten tilasin lehden, niin heräsin silloin joka yö lehden tuloon. Näissä taloissa luukkuu paukkuu myös kovasti.

Mutta nykyään olen jo täysin tottunut tuohon kolinaan, enkä herää siihen kuin poikkeustapauksissa. Eli kyllä se siitä. Onneksi näissä taloissa luukku on tarpeeksi iso sunnuntainumerollakin.

Teha

 
At 10:59 ip., Anonymous Anonyymi said...

Aallon suunnittelemiin taloihin kuuluu myös 29, jossa postiluukut pitävät samaa meteliä. (http://www.uta.fi/koskivoimaa/kaupunki/1940-60/pekola.htm).
Viimeisenä rakennettu 27 on päärakennusmestari Oskar Helmisen suunnittelema.

Yhdessä yössä itse tuohon ääneen totuin, joten rauhassa saavat lehdenjakajat omasta puolestani räimiä niitä luukkuja.

 
At 8:19 ap., Anonymous Anonyymi said...

Ja niistä vanhojen rakennusten korjaamisesta voi tarkemmin lukea täältä:
http://www.tampere.fi/vapriikki/maakun/pera/3.html

Idea tosiaan on se, että vanhojen rakennusten luonne tulisi säilyttää. Erikseen taitaa sitten olla niitä rakennuksia, jotka on suojeltu joko julkisivun osalta tai koko kiinteistön osalta. Edellisessä tapauksessa talon sisällä voi tehdä lähes mitä tahansa ja jälkimmäisessä vaaditaan alkuperäisen tyylin säilyttämistä myös huoneistoissa. Suurin osa rakennusten suojelusta taitaa olla tuota julkisivun suojelua.

 
At 5:22 ip., Blogger AnttiS said...

Itselle ei onneksi tule aamulehteä, sillä luukun kolinaan heräisi aina. Mutta omasta mielestäni Tamperelaisen ja muiden mainosten jakaja (ainakin Ilmarinkadulla) tuntuisi välillä purkavan ylimääräistä energiaansa luukun hakkaamiseen. Seuraavaa pommia odotellessa :>

 
At 3:41 ip., Blogger Matti said...

Ilmaislehtien jakajat ovat teinejä, joille kyse ei ole toimeentulosta. Ja heidän palkkansa onkin täysin olematon. Siksi he riehuvat aikansa rappukäytävissä ja lopettavat. Aamujakelun ihmiset sentään kokevat olevansa töissä (nimimerkki jakelusta opintorahoja ansainnut).

 

Lähetä kommentti

<< Home