Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

torstaina, marraskuuta 25, 2004

Etnistä ruokaa ja liikuntaa.

Jos kebabit ja pizzat jätetään huomiotta, tiedän Kalevasta kaksi etnistä pikaruokapaikkaa. Toinen on Sammonkadun Teboilin vieressä oleva koju, en muista senkään nimeä, josta saa intialaista ruokaa ja toinen Domuksen vieressä oleva "kiinalainen", jonka pitäjä on kotoisin jostain geneerisestä kaukoidän maasta.

Intialaista kokeilin joskus parikin kertaa, mutta jouduin hieman pettymään. Kasvissyöjänä olen tottunut siihen, että kaikista etnisistä ruoista juuri intialainen on "se juttu", eli varma valinta, joka täyttää. Pikaruokana se vaan ei tunnu toimivan aivan yhtä hyvin.

"Kiinalainen" grilli tarjoilee wokissa laitettua geneeristä kaukoitäruokaa. Kasvissyöjälle tämä on vähän varmempi valinta, joskin tofu on päivästä riippuen joko sopivaa tai liian kuivaa. Tämä on ihan hyvä juttu sinänsä, koska verrokkiravintolasta, Tammelantorin kiinalaisesta (ei siitä Hesen ja Amadeuksen välisestä, vaan siitä torin laidalla olevasta) sain sen ainoan kerran kun kävin vetistä tofua. Juuri mikään ei ole kamalampaa.

Vaimo kävi eilen lenkillä, kun minä vahdin poikaa. Meillä on eräs vakioreitti, jonka usein kierrämme. Reitille on oma nimensäkin, "Uimis". Uimis tarkoittaa Ilmarinkatua pitkin Teiskontielle ja joko hippostalon kulmalta uimahallin valtaväylän puoleista kävelytietä aina Pellervon koululle tai Teiskontietä aina TAYSille, mistä Kissanmaan koulun ohi uimahallille ja valtaväylän puoleista kävelytietä Pellervon koululle, ja kävelytietä uimahallin Sammonkadun puolta, kaupinkadun yli kirkolle, siitä Teiskontien yli, Petsamonkatua Ilmarinkadulle ja Ilmarinkatua kotiin.

Joskus kävelemme Uimiksen koirien kanssa ja kesälllä useammin kuin kerran poikkesimme matkalla hakemaan kiinalaista. Hyvällä säällä saatoimme pysähtyä jollekin Kiovanpuiston lukuisista penkeistä istumaan ja syömään. Eikä haitannut, vaikka sitten loppukesästä poikakin oli mukana, koska se yleensä nukkui vaunuissa. Suolaa olisi voinut tosin olla vähän vähemmän.

Uimahallin "takana" pelataan muuten melkein aina sään salliessa jalkapalloa. En ole koskaan kysynyt noilta pelureilta, mutta epäilen, että toiminta on jotenkin organisoitua. Iso osa pelaajista näyttäisi olevan ulkomaalaisvahvistuksia.

Kommentit:

At 3:26 ip., Blogger Matti said...

Se intialainen taitaa olla nimeltään Uma's Takeaway. Ostan siitä silloin tällöin jotain. Muistaakseni grilli ryöstettiin puukolla uhkaamalla kesällä. Sen takana asui pitkään joku (suomalainen) mies asuntoautossa. Yöllä hänet saattoi nähdä liikkumassa sisään tai ulos asunnostaan kattoluukun kautta. Teboilin roskiksista käyvät öisin saalistamassa urbanisoitunut kettu ja dyykkariaktivistit. Tästä saisi kokoon jo yhden Tom Waits- henkisen laulun.

 
At 5:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ainakin ennen inkkarikioskissa oli töissä isä, äiti, tytär ja poika. Äiti teki pienimmät kebabit. Piti katsoa kuka oli kokkaamassa. Oli myös Kalevan ainoa avonainen kauppaliike juhannuksena 2001, mistä kiitos. Kysyin koska tämä paikka on auki? Vastaus: silloin kun näkyy asiakkaita. Hyvä meininki!

 

Lähetä kommentti

<< Home