Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

maanantaina, marraskuuta 22, 2004

Rajat ovat tärkeitä.

Syntyperäisenä (joskin vieraille maille kadonneena) kalevalaisena esitän käsitykseni Kalevan rajoista. Keskusteluissa on ollut epäselvyyttä mikä alue on Kalevaa ja mikä ei.

Pohjoisessa raja on mielestäni selvä: Kekkosentie, joka jatkuu eteläänpäin edelleen nimellä Hervannan valtaväylä. Etelässä melkein yhtä selvä Kalevantie. Kalevantien ja Hervannan valtaväylän kulmassa on muutamia taloja, jotka kyllä kuuluvat mielestäni Messukylään. Sielläpäin rajana olisi siis Sarvijaakokadun eteläpuolinen metsä.

Kuljetaan etelärajaa eli Kalevantietä länteenpäin. Tässä raja kääntyy mielestäni oikealle eli Salhojankadulle ja siitä edelleen Kalevan puistotielle. Tässä on hieman epäselvyyttä. Olen saanut nimittäin sellaisen kuvan, että monen mielestä raja kulkisi Salhojankatua Itsenäisyydenkadulle asti, jolloin Kalevaan kuuluisivat myös Kalevan lukio (loogista) sekä koulun ja Itsenäisyydenkadun väliset kerrostalot.

Viimeistään risteyksen jälkeen (kuljetaan siis pohjoiseen) raja on aika itsestäänselvästi Kalevan puistotie. Suunnilleen siinä kohdassa, missä puistotie halkeaa kahdeksi erilliseksi ajoradaksi, raja kääntyy oikealle eli itäänpäin, ja kulkee saukonpuistoa pitkin kohti Litukan siirtolapuutarhaa, jonka läpi raja kohtaakin Kekkosentien ja ympyrä sulkeutuu. Saukonmäen valkoisten kerrostalojen asema on epävarma, en tiedä ovatko ne Kalevaa vai eivät.

Tässä oma käsitykseni, mahdollisesti väärä. Voitte esittää omianne kommenttilootaan.

Kommentit:

At 8:06 ip., Blogger Pompo said...

Mainittua metsää tarkempi raja eteläkärjessä voisi olla rautatie. Tällä ratkaisulla Leipurinkatu 1 jäisi Kalevaan, kuten sen mielestäni kuuluukin. Radan takana olevat talot ovat selkeästi Messukylää.

 

Lähetä kommentti

<< Home