Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

maanantaina, marraskuuta 22, 2004

Vain olennainen on tärkeää.

Tässä muutamia ajatuksiani Kalevasta:

Tommi kirjoitti edellisessä Kalevan rajoista. Käsittääkseni Kalevan Lukion pitäisi katsoa kuuluvan Kalevaan. Mielestäni pitäisi myöskin harkita, josko Kalevankankaan hautausmaa kuuluuisi Kalevaan. On selvää, että hautausmaan eteläpuolisen muurin takana ollaan jo Kalevan ulkopuolella. Luoteessa luonteva raja on minunkin mielestäni Kalevan puistotie, mutta olisin itse vetänyt luoteiskulman Ilmarinkadulle. Näin siirtolapuutarha jäisi kokonaisuudessaan Kalevan ulkopuolelle. Mainitussa kuvassa alareunan tornitalot kuuluvat varmasti Kalevaan, mutta tässä aivan oikeassa yläkulmassa näkyy Ilmarinkadun ja Teiskontien risteys, ja risteyksen luoteiskulmassa on rakennus, jossa Tammelan Grilli majailee. (Häpeän; kuljen sen ohi melkein päivittäin, enkä muista, onko siinä enää Tammelan Grilliä, luulen, että ei.)

Asuin ennen Nyyrikintiellä, joka on kuvassa näkyvän urheilukentän oikeasta yläkulmasta oikealle lähtevä pikkukatu. Katu on valtakunnallisestikin arvostetun ravintola Coussican kotikatu. Kyseisellä pikkukadulla sijaitsee myös Pub Cosmos, jonka ilmapiiri oli ihan omaa luokkaansa. Kävin siellä kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla etsimässä tuttavaani, joka oli tulossa kylään ja toisella pyytämässä puhelinta lainaksi, kun olin jättänyt avaimet kotiini. Asuin Coussiccaa vastapäätä noin neljä vuotta, kunnes tämän vuoden keväänä muutin noin kilometrin verran luoteeseen, Tammelaan. (Kyseisessä kuvassa asuinrakennukseni näkyy aivan alareunassa, keskeltä vähän oikealle. En löytänyt yhtään viistokuvaa, josta saisi selkeämmän kuvan.)

En enää löytänyt mistään sitä parin vuoden takaista "tutkimusta", jossa oli postinumeroittain lueteltu Suomen eri alueiden keskitulot. Kaleva, postinumeroltaan 33540, oli yksi Tampereen köyhimmistä. Syynä lienee suuri opiskelija- ja eläkeläiskonsentraatio.

Kalevassa asuntojen hinnat nousivat vuosien 2000 ja 2004 välisenä aikana huimasti. asunto, joka vuonna 2000 maksoi 60 000 euroa, saattoi vaihtaa omistajaa vuoden 2004 alussa 80-85 000 eurolla, hinnannousua siis jopa 40 prosenttia! Asunnon ostaminen tuolta alueelta oli todennäköisesti elämäni paras sijoitus.

Koiranomistajan kannalta Kaleva ei ole ihanteellinen paikka. Vaikka puistoja on aika paljon, ei varsinaisia koirapuistoja ole Kalevan rajojen sisällä yhtään. Hakametsän jäähallin eteläpuolella on yksi iso ja Itsenäisyydenkadun ja pinninkadun kulmassa (siinä missä se iso veturi on) on toinen. Koirien pitäminen irtihän on laitonta taajamassa, joten muiden vaihtoehtojen perässä täytyykin sitten lähteä kauemmaksi.

Nykyisin Sampolan kirjasto palvelee myös meitä tammelalaisia oikein hyvin, ja on sisältä hyvin viihtyisä. Aikanaan hankin ensimmäisen kirjastokorttini Pellervon kirjastoon, muistan vielä, että lainatessa kortti laitettiin takasivulla olevan tunnistelapun viereen ja ne kuvattiin koneella. Kortissa oli pienet laatikot, joihin merkittiin kullekin vuodelle, että se oli voimassa. Olisin kiinnostunut näkemään tuollaisen kortin vielä joskus. Täytyykin käydä Pellervon kirjastossa lähipäivinä. Isoäitini asuu sen naapurissa Väinämöisenkadulla.

Käsittääkseni Kalevaa aikanaan rakennettaessa ajateltiin, että se on sopiva esikaupungiksi, jonne keskiluokka voi muuttaa pakoon urbaania sykettä ja sen turmelevaa vaikutusta. Olen kuullut puhuttavan jostakin tiilitehtaasta, mutten tiedä missä sellainen on ollut. Vähän lähempänä menneisyydessä Kalevaan pääsi bussilinjalla 25, joka oli tunnettu siitä, että sen vuoroväli oli vain noin viisi minuuttia. Bussin päätepysäkit olivat Pyynikintori ja Sammonkadun itäpää, joten montaa bussia ei tuota väliä taittamaan tarvittu. Kun mentiin bussilla Mummolaan, kuljettiin aina katsomatta "kaksvitosen" aikataulua, koska odotusaika ei Pyynikintorilla koskaan ollut merkittävä. Aivan naperona Länsi-Tampereelta (asuin aivan Nokian rajan tuntumassa) kulki bussi numero 10, mutta en muista siitä paljoakaan. Sittemmin sinne kulkivat ainakin numerot 7, 3 ja 1. Nykyisin Villilän kautta ei kulje enää mikään kaupungin linja.

No, tässä nyt jotain tällä kertaa.

Kommentit:

At 3:47 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tiilitehtaista ja sellaisista siteeraan itseäni (oma päiväkirja ei jostain syystä toimi tällä hetkellä):

"Hippoksen läpi ei tuolloin vielä oltu rakennettu Kekkosentietä, vaan sen paikalla hylätyltä tiilitehtaan konttorilta jäähallille kulki kiemurteleva savipolku, jota pitkin veljeni kanssa laskimme polkupyörillä. Alamäki antoi vauhtia mutkiin ja hyppyreihin ja ylös kiipesimme Sammonkatua pitkin, siis "mountain bikingiä" muutama vuosi ennenkuin sana oli Suomeen ehtinyt.

Muita Hippoksen nähtävyyksiä oli vanha automaalaamon kellari Lemminkäisenkatua jatkaneella polulla vastapäätä edellämainittua Tiilitehtaan konttoria, ja ennenkaikkea savenottopaikan lammikko, jossa sitten sodittiin lautoilla ja kastuttiin. Koko Kaleva oli aiemmin savipeltoa, jolla toimi parhaimmillaan neljä tiilitehdasta, yksi nykyisen uimahallin paikalla, yksi nykyisen kehitysvammaisten koulun kohdalla ja loput kaksi Prisman tontilla. Tehtaita yhdisti kapearaiteinen rautatie, joka kulki suunnilleen nykyistä Väinämöisenkatua pitkin ja kauppaopiston kohdalla sijainneen savenottopaikan kautta, ja jonka vaunuja työnnettiin käsin tai vedettiin hevosilla tai 20-luvulla kuorma-auton moottorin ympärille rakennetulla pienellä veturilla. Uimahallin kohdalle kulki myös pistoraide Vuohenojalta. Se meni suunnilleen nykyistä Hervannan valtaväylää pitkin ja kiersi Pellervontornit pohjoispuolelta. Pistoraide purettiin 60-luvulla jäähallia rakennettaessa.

Hippos oli Tampereen vanha ravirata, jonka toiminta loppui 70-luvun alkupuolella, ja joka maisemoitiin puistoksi 80-luvun alussa. Mainittakoon, että uimahallin länsipuoliset kukkulat on tiemmä rakennettu koskikeskuksen tieltä puretun verkatehtaan purkujätteistä. Verkatehtaassa toimi legendaarinen Gorilla-baari, jossa huomattava osa suomirockin tunnetuista ja tuntemattomammista nimistä on aloittanut esiintymisuransa."

 
At 3:48 ip., Anonymous Anonyymi said...

Pellervon kirjastossa on muuten paitsi Kalevan historia, myös saman kirjoittajan kirja Kalevan tiilitehtaista. Varmaan löytyy Sampolastakin, mutta täältä pohjan perukoilta (pakkasta nyt noin 25 astetta) ei.

 
At 3:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tiilitehtaan konttori paloi poikien (en se ollut minä:-) tulitikkuleikeistä joskus 80-luvun alussa. Se konttori oli siinä nykyisen kehitysvammaisten koulun kohdalla ja siinä tais olla joku katettu varastokin, mutta en muista purettiinko se jo ennen kuin se talo palo, mutta siellä tuli kiipeiltyä ja hylättyyn konttoriinkin tuli poikettua kun isommat pojat kertoi mistä sinne pääsee sisään.

Wheelie,
Pellervonkatu 15 E 82, vuosina 74-82

 

Lähetä kommentti

<< Home