Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

tiistaina, maaliskuuta 22, 2005

Jäähalli

1965 oli Kalevan suuruuden aikaa. Myös numeroin. 60-luvun lopussa Kalevan seurakunnan asukasluku oli noin 40 000. Nykyään enää puolet siitä. Kun 40 ja 50-luvuilla syntynyt nuoriso muutti pois, kaupunginosa eläkeläistyi nopeasti. Vuonna 1980 asumassamme kerrostalossa (sammonkatu 43) oli vain kolme lapsiperhettä.

Asukkaat olivat eri puolelta Suomea ja ulkomailtakin. Kaleva oli maamme ensimmäisiä alueita, jossa oli tavallista, että neekeri kävelee vastaan kadulla. Tehtiin suuria asioita.

40 vuotta sitten Suomeen saatiin jääkiekon maailmanmestaruuskisat. Helsinkiläiset hidastelivat, mutta maan ensimmäinen, suurin ja kaunein jäähalli saatiin kuin saatiinkin Tampereelle. Avajaiset taisivat olla useimpaan maahan lähetetty suora televisiolähetys senaikaisessa maailmanhistoriassa. Edelleen huomaatte, että jäähallin parkkipaikalta on suora näköyhteys Ylöjärven linkkitorniin. Talkoohenkeä kuvasi, että Domus tyhjennettiin opiskelijoista kesken kiireisimmän kevätlukukauden ulkomaisten toimittajien majoittamiseksi.

Mutta kenen Bubnikin kunniaksi perinteikäs Pub-nik onkaan nimetty?

Rahan keruu ja mättäminen kaukalohommiin ärsytti tietenkin monia ja viikontakaisen Iltasanomien mukaan Jäähalli Hakametsään-liikkeen vastapainoksi myytiin myös rintanappeja, joissa vaadittiin Ilotalo Järvensivulle.

Iltiksen jutun mukaan päättäjäisissä siirryttiin jo suoraan toimintaan, ja joku nuorukainen juoksi jäälle häiriköimään eli tuhrimaan ruotsalaisille myytyjä laitamainoksia. Muuten siinä kai ei olisi mitään ihmeempää muisteltavaa, mutta viekas häirikkö oli varustautunut panemalla piikkarit jalkoihinsa. Liukastelevalla järjestysmiehistöllä kesti pitkään saada piinallisen adhesiivinen ja jyrkästi mutkitteleva öyhöttäjä ulos urheilujuhlaa pilaamasta, mutta yleisöllä oli hauskaa.

Lehdessä oli kuva, missa yksi järkkäreistä on keksinyt kampata pahiksen heittämällä jonkinlaisen kolan hänen jalkoihinsa, mutta lippalakkipäinen aktivisti loikkaa sen yli kuin toinen aikansa legenda Bob Beamon. Ympärillä näkyy kymmenkunta huterasti seisovan näköistä järjestysmiestä katsomassa avuttomina halki ilmojen leiskauttavaa rettelöijää.

Sellaisia me olemme, kansa. Helposti huvitettavia.