Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

lauantaina, heinäkuuta 21, 2007

Sammonkadun Potter-mania

Uusin Harry Potter -kirja julkaistiin Suomessa 21.7. 2007 tasan kello 02.01, kuten ohjeet oli saatu kaiketi aina kirjailijalta itseltään asti. Ja kuinka ollakaan, ainoa tamperelainen kirjakauppa, joka myöntyi järjestämään fanien tahtoman yömyynnin, oli Sammonkadulla sijaitseva Kirja-Kärkkäinen. Keskiviikon Tamperelaisessa lyhyesti haastateltu kirjakauppias Ari Kärkkäinen oli sanonut olevansa "yllättynyt jos paikalle saapuu enemmän kuin reilut kymmenen ostajaa". Siitä huolimatta oli luparuljanssi yömyyntiä varten käyty poliisin kanssa läpi.Päätin käydä tutkimassa tunnelmia vähän ennen kello yhdeksää illalla. Jo tuolloin paikalla oli viitisentoista nuorta, arviolta 12-22-vuotiaita. Kysyin heiltä mitä järkeä jonottamisessa oli, varsinkin kun taivaalta satoi kaatamalla, mutta fanit vastasivat hilpeänä, ettei heitä vähä hätkäytä. Ajankuluksi he olivat varanneet aikaisempia Potter-kirjoja, eväitäkin oli runsaasti. Erityisen jännittävää oli mielestäni jatkuva kommentointi muissa kaupungeissa jonottavien kanssa, heihin pidettiin yhteyttä oman blogin avulla (linkki alempana).Kun palasin paikalle hieman ennen kahta yöllä, jono oli moninkertaistunut! Se jatkui pisimmillään Kirja-Kärkkäiseltä yli Kaupinkadun suojatien. Paikalla kävi melkoinen kuhina kun hetken päästä pihalle kannettiin pieni myyntipöytä. Ihmiset taputtivat innoissaan kun ensimmäinen kirja myytiin. Kuviakin räpsittiin kovasti. Jäin paikalle tölläämään kuinka paljon ihmisiä saapuisi. Huvittavia reaktioita oli, kun jotkut kirjaimellisesti juoksivat kotiinsa heti kirjan saatuaan. Joku varttuneempi mies myönsi myyjille, että joutuisi häpeämään, mikäli kaverinsa näkisivät hänet jonottamassa. Kaikkein nuorimmat ostajat olivat vanhempiensa kanssa liikkeellä. Kirjaa myytiin lopulta koko sallittu tunti putkeen, joten kolmen aikoihin kyselin sitten myyjiltä, että montako kappaletta lopulta meni? Kumma kyllä he eivät osanneet vastata, mutta koska fanit olivat lopettaneet paikallesaapuneiden laskemisen jo 120:n paikkeilla, ja vielä senkin jälkeen tuli reippaasti ihmisiä, arvelisin että kirjoja myytiin lähemmäs 300 kappaletta?

Linkkejä:
- Lineparty2007. Paikanpäältä päivitetty blogi.
- Aamulehti/mediagalleria. Lyhyt video ensimmäisistä jonottajista.

Tunnisteet:

Kommentit:

At 1:45 ap., Blogger Jenzu said...

Sä sitte ihan oikeesti kirjotit tästä blogiin.. Ihme juttu kyllä, etteivät tienneet, montako kirjaa olivat myyneet. 300 kuulostaa aika paljolta, mutta en kyllä ollut katsomassa, paljonko porukkaa saapui paikalle vielä kymmenen yli kahden jälkeen, kun lähdin kotiin lukemaan kirjaa.. Hieno kokemus oli joka tapauksessa, harmi vain kun kesti niin vähän aikaa (12 tuntia).. Ens kerralla (suomennoksen ilmestyessä) pitää tulla paikalle jo aiemmin ja houkutella muutkin, isolla porukalla jonottaminen on mahtavaa.. :)

 
At 9:07 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mahtavaa paikallisjournalismia tapahtumasta, josta en tiennyt muuten mitään :) Tuo Line-party -kuva oli vakuuttava. Kiitos irvihammas-reportterille.

 
At 3:08 ap., Anonymous shahanara said...

Thank you for your wonderful blog & picture!!

 

Lähetä kommentti

<< Home