Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Terveisiä Käärmetalosta!

Joku mainitsi Sammonkatu 28. tuolla kommenttiosastolla, joten päätin kirjoittaa hieman lisää tuosta yhdestä Kalevan merkittävimmästä asuinkortteerista.

Punatiilinen Kalevankartano valmistui osoitteeseen Sammonkatu 28 vuonna 1955. Sen alkuunpanijana toimi Tampereen sosiaalinen asuntotuotanto Tasa Oy. Masiivinen mutkitteleva nelikerroksinen tiilimuuri sai pian valmistumisensa jälkeen kutsumanimen Kiinan muuri. Se oli vasta alkusoittoa sille asuinkokonaisuudelle, joka sen taakse jäävälle kuuden hehtaarin sorakuopalle rakennettiin vuosina 1956-60. Kaikkiaan alueelle rakennettiin viisi pitkää punatiilistä lamellitaloa sekä viisi kahdeksankerroksista tornia. Sammonkadun puolella olevien tornien juurelle valmistui yksikerroksisia liikehuoneistoja. Pitkien punatiilisten muurien sisään suunniteltiin valtava sisäpiha, jossa on vielä tänäkin päivänä useita lasten leikkipuistoja, pallokenttä (joka jäädytetään talvella luistinradaksi), massiivinen pyykinkuivausalue (joka ei ole lähellä yhtäkään alueen pyykkituvista) sekä tietysti kaunis puisto hienosti hoidettuine istutuksineen ja penkkiryhmineen.

Valmistuessaan alue houkutti erityisesti isoja lapsiperheitä. Asukasluku koko alueella oli mittavat 1400 henkeä. Perimätiedon mukaan taloihin oli niin kova tunku, että lapsiluku oli usein ratkaiseva tekijä asunnon saamisen suhteen. Lamellien asunnot ovat kaksioita, kolmioita, neliöitä tai viisikoita. Tornien kaikki asunnot ovat talonmiehen asuntoja lukuunottamatta yksiöitä. Sisäpiha kuhisi elämää, ja käyttäytymissäännöt, joita valvoi isännöitsijä, olivat tiukat. Lapset suhtautuivat isännöitsijään pelonsekaisella kunnioituksella, eivätkä esimerkiksi astuneet pikkuvarpaallakaan nurmikoille, vaan leikkivät hiekkakentällä ja muilla leikille varatuilla alueilla.

Tänä päivänä alueella vallitsee hyvä yhteishenki, ja taloja sekä yksittäisiä asuntoja remontoidaan ajanmukaisiksi. Asuntojen pohjaratkaisut ovat maan kuuluja: 56 neliön kolmioista on yhdellä väliseinillä tehty isojen perheiden neljän huoneen ja keittiön asuntoja, joissa perheet viihtyvät ja mahtuvat elämään ja olemaan. 69 neliön nelikot ja 79 neliön viisikot ovat sitten jo tietysti luksusta alueen mittakaavassa.

Kiinanmuuri on verrattoman lähellä kaikkea; yliopistolle ja Tampere-talolle kävelee viidessä minuutissa ja keskustaan vartissa - joten miksei se säilyttäisi suosiotansa yhtenä Kalevan kysytyimmistä asuntokohteista. Asunnot ovat persoonallisia ja toimivia hyvine säilytystiloineen, yhteiset tilat saunoineen ovat uusittu ihan viime vuosina, asukaskunta on monenkirjavaa ja suvaitsevaa. Muureista hohkaa lämpöä ja luovuutta. Tervetuloa tutustumaan!

Kommentit:

At 11:37 ip., Blogger Matti said...

Aamulehteä joskus jakaessani nämä talot olivat vaihtoehtoisesti kuntotesti tai painajainen. Loputtoman tuntuisesti hissittömiä rappuja.

 
At 12:30 ap., Anonymous Anonyymi said...

Voi, minun edesmenneet mummoni ja pappani asuivat Kiinanmuurissa ja siellä olen rampannut koko lapsuuteni. Kauan eläköön Kiinanmuuri köynnöksineen!

 
At 12:38 ap., Blogger sea said...

Oh, kiitos kertomuksesta. Enpä tiennyt tuollaisiakaan. Onko tornien kaikki asunnot todellakin edellen yksiöitä?! Vau.

Tätä blogia on mukava seurata kun odottelee takaisin pääsyä kotiin Kalevaan. :)

 
At 12:44 ip., Blogger Kops said...

Kiitos kirjoituksesta. Lämmin elämys lukea se. Asuin kolmannessa kerroksessa sen ekan Käärmetalon ekassa portaassa, eli B:ssä. Tornitalossa oli A-porras. Siellä lapsina ajeltiin jännällä häkkyrähissillä. Kalevankankaan hautausmaan kuva tuossa edellä on lumoavin kuva mitä olen eläessäni nähnyt.

Rita eli Kops

 
At 11:28 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko Kiinanmuurilla vuokra-taloja vai ovatko kaikki omistusasuntoja? Enpä ole ikinä törmännyt meinaan vuokrailmoitukseen kun Kalevan vuokra-asuntotarjontaa hakenut.

 

Lähetä kommentti

<< Home