Kaleva

Tampereen itäinen kantakaupunginosa.

sunnuntaina, huhtikuuta 03, 2005

Takojankatu

Tamperelaiset ovat tunnetusti huonoja matkustamaan minnekään kotikaupungistaan. Teisko tuntuu yhä olevan ainoa ulkomaa monelle. Jos kuitenkin tuntee kaukokaipuuta ja ehkä jopa hieman slaavilaista sellaista, kannattaa suunnata Kalevaan Takojankadulle kevätkuravanaa pitkin. Takojankadun yläpäässä tunnelma on kuin Bratislavan esikaupungissa: Puromotorin haalistunut kyltti, Linkosuon Leipomon tontin laidassa nuokkuva keltainen puuparakki ja Y.O. Laineen rauta- ja peltitakomo takaavat, että aidontuntuinen haikea pysähtynyt perestroika valtaa mielen.

Linkosuon vanhassa rakennuksessa on sijainnut pienen kotileipomon lisäksi juhlasali pitopalvelulle sekä toimistoja ja edustusasunto. Taloa on ilmiselvästi ympäröinyt myös kaunis puutarha; siitä kielivät muutamat hassusti riviin kadun ja talon väliin jääneet jalopuut sekä seinää pitkin sitkeästi kiipeävä villiviini. Pitopalvelun juhlasalista on päässyt ennen mukavalle liuskekiviterassille, joka sekin on parhaat päivänsä nähnyt. Leipomonjohtajan edustusasunto on edustanut joskus melko puhdasta funktionalismia laatikkoparvekkeineen ja kulmaikkunoineen, vaan nyt on ikkuna jo viidettä vuotta pesemättä ja ikkunoiden pokatkin pahasti hilseilleet. Parvekekin olisi remontin tarpeessa. Siinä missä ennen oli juhlava pääsisäänkäynti kukka-asetelmineen, on nyt työntekijöiden tupakointipiste peltisine kurkkupurkkeineen.
Rappaus ropisee talon seinästä ja pihaa koristaa lumen alta paljastunut pullomeri.

Vastapäisen Vaasan&Vaasan leipomon ympäristö on sen sijaan dynaaminen ja toimeliaan näköinen. Täältä rekka-autot hakevat värikkäisiin muovisiin leipälaatikoihin pakatut Ruispalansa ja tamperelaiset kuvittelevat syövänsä vaasalaista leipää.

Pelti- ja rautateosten liike Y.O. Laine saa kulkijan miettimään, kumpi oli todellisuudessa ensin; Takojankatu vai herra Y.O. Laineen paja. Jos katu on saanut nimensä kalevalaiseen tapaan, on Y.O. Laineen sijainti hauska sattuma. Pajan pihalla on autonraatoja ja paja itsessään herättää hiljaista kunnioitusta käsityötä kohtaan. Kävipä mielessä sellainenkin, kun bloggaajat helsingissä jakavat toisilleen (itselleen) jotakin kultaisia kuukkeleita, voisimme me kalevalaiset kehitellä tamperelaisen vastineen kuukkelipystille: aidon Y.O. Laineen takoman sammon. Vaan ehkemme ole niin viitseliäitä kuitenkaan.

Takojankadun kura puuroutuu pahiten Nesteen huoltoaseman kohdalla. Siitä alkaakin katu näyttää siltä miltä se näyttää kokonaisuudessaan tulevaisuudessa, kun Kalevanharjun kaavamuutos astuu voimaan. Alueelle tullaan rakentamaan korkeita asuinkerrostaloja, joten nykyinen atmosfääri on kohta muisto vain.